Site Overlay

Peruna

TuoreTorilla viljellään kaikkiaan kuutta eri peruna lajiketta.

Perunapeltojen pinta-ala on noin 4.5 hehtaaria. Talviperuna lajikkeita ovat Nicola, Melody ja Challenger. Talviperunan pinta-alasta noin puolella viljellään Nicolaa, eli kiinteää perunaa ja toinen puoli hiukan jauhoista perunaa eli Melodya ja Challengeria. Varhais/kesäperuna lajikkeita ovat Timo, Siikli ja uutuutena Annabelle lajike. Perunaa toimitetaan omien toripöytien lisäksi lähialueen torimyyjille ja kaupoille ympäri vuoden. 

Varhais/kesäperunat pyritään kylvämään noin kahden viikon välein, kylvöt aloitetaan heti kun peltojen kunto sen sallii normaalisti huhtikuun puolen välin aikoihin ja viimeiset perunat kylvetään kesäkuun ensinmäisellä viikolla. Varhaisperunapelloilla käytetään kasvunedistämisessä kasvumuovia ja kasvuharsoa. Halla öitä varten osalla pelloista on myös sadetuslaitteet. 

VARHAISPERUNALAJIKKEET

TIMO on kotimainen, tilalla eniten viljelty varhaisperunalajike, jota ryhdytään nostamaan ensimmäisenä. Mukulat ovat kookkaita jo ensimmäisissä nostoissa. Timo on maukkaimmillaan heti nostokauden alussa. 

SIIKLI, juhlapöytien herkuksi kutsuttu perunalajike on alun perin jalostettu Saksassa vuonna 1935. Lajike on koko kesän ajan nostettavissa oleva satoisa varhaisperuna. Siiklin mukulat ovat soikeita. Lajike on säilyttänyt suosionsa jo vuosia ja on kuluttajan kannalta varma valinta ja toriperunoiden ykkönen! 

ANNABELLE on yksi viime vuosien suosituimmista uusista perunalajikkeista Suomessa. Se on nopeakasvuinen ja erittäin satoisa lajike. Keittotyypiltään Annabelle on täysin kiinteämaltoinen lajike. Annabelle on erinomaisen käsittelynkestävä ja ulkoiselta laadultaan houkutteleva peruna. Lajike tuli tilallemme viljelyyn ensi kertaa keväällä 2014. Annabelle soveltuu sekä varhaisperuna tuotantoon että talviperunaksi. 

TALVIPERUNALAJIKKEET

NICOLA on tilalla eniten viljelty talviperuna, joka muodostaa sadon myöhään. Rakenteeltaan Nicola on kiinteä peruna, joka sopii hyvin keittoperunaksi ja salaatteihin, muusiperunaksi sitä ei suositella. 

MELODY on yleiskäyttöinen, keltamaltoinen ruokaperuna, joka ei hajoa, eikä tummu keitettäessä. Mukulat ovat tasakokoisia, matalasilmäisiä ja kauniin kirkaskuorisia. Melody on maultaan ja rakenteeltaan hyvä kiinteä/lievästi jauhoinen peruna. 

CHALLENGER on suosittu jauhoinen, yleiskäyttöinen peruna, jonka kirkas ja sileä kuori antaa nykyaikaisen ja laadukkaan vaikutelman. Keittotyypiltään ja mallon rakenteelta Challenger on aito perinteinen muusiperuna, jossa muusi on kuohkeaa, irtonaista ja hyvänmakuista.