Site Overlay

Historia

Hokan tila sijaitsee Padasjoen Vesijaon kylässä Vesijako-järven eteläpäässä. Kantatilasta on aikoinaan käytetty nimeä Hakan kartano. Hokan suvulla tila on ollut 1898 lähtien, jolloin myös päärakennus on rakennettu. Vuodesta 1944 lähtien Aleksi ja Elsa Hokka toimivat tilan isäntänä ja emäntänä. Heillä oli 6 lypsävää lehmää ja 25 kanaa.

Lapsettomana pariskuntana Elsa ja Aleksi kysyivät Elsan sisarentytön ja tämän aviomiehen halukkuutta ryhtyä tilanpitäjiksi. Näin vuonna 1987 Perttu ja Pirjo Aholasta tuli Hokan tilan omistajia. Uudet tilalliset pohtivat tilan toiminnan suuntaa; rakentaako uusi suurempi navetta vai kehittää tilalle uutta tuotantosuuntaa. Hyvän maaperän ja Vesijako-järven läheisyys mahdollistivat erikoiskasvienviljelyn, jonka seurauksena Hokan tilan pellot täyttyivät mansikkariveillä ja perunapenkeillä. Vuosien varrella viljelty peltopinta-ala kasvoi ja tilan tuotteita alettiin myydä pienestä hinattavasta myymäläkärrystä. Myöhemmin rakennettiin kiinteä myymälä, joka on vielä tänäkin päivänä voimissaan ja tunnetaan Vesijaon TuoreTori- nimellä. Isäntänä toimiessaan Perttu ehti rakentaa kolme vuokramökkiä.

Tällä hetkellä isäntänä toimii Pertun ja Pirjon nuorempi poika Pasi Ahola. Hän on hoitanut tilaa vuodesta 2007 lähtien. Pasin aikana tilalla on lisätty talviperunanviljelyä, jotta tilan tuotteita olisi saatavilla ympäri vuoden. Lämmitettävä kasvihuone valmistui kevääksi 2016, huone on osastoitu väliseinällä kasvihuonemansikan viljelyyn ja toinen puoli kasvihuonekurkun ja tomaatin viljelyyn. Kesäisin tuotteissa panostetaan laatuun ja tuoreuteen ja pyritään myymään tuotteet suoraan kuluttajalle omien myyntipisteiden kautta. Neljäs vuokramökki valmistui vuonna 2008. Vihannesten varastoimisen takia tilalla on useampi kylmähuone ja sähkön kulutus suurta, niin keväällä 2019 rakennettiin 32kw aurinkopaneeli laitteisto kattamaan osaa tilan sähkön tarpeesta, uusiutuvalla energia muodolla.

history02