Site Overlay

Mansikka

TuoreTori viljelee viittä eri mansikka lajiketta 2.2 hehtaarin pelto pinta-alalla, sekä kasvihuoneessa.

Varhaislajikkeita ovat Rumba, Honeoye ja Elianny. Pääsato lajikkeena on Polka ja myöhäislajikkeena Malwina. Varhaismansikalla käytetään kasvunedistämisessä kasvuharsoa. Halla öitä varten osalla pelloista on myös sadetuslaitteet. Mansikkaa toimitetaan omien toripöytien lisäksi lähialueen torimyyjille ja kaupoille.

RUMBAA viljellään tilan kasvihuoneessa ja pienellä alalla myös avomaalla. tavoitteena on tuottaa marjoja kevään torimarkkinoille. Rumban marjat ovat suuria, syvän punaisia ja helposti poimittavia. Marjan pinta on kiiltävä ja muodoltaan marjat  ovat pyöreän kartiomaisia.

HONEOYE on suomessa eniten viljelty mansikan varhaislajike. Maultaan Honeoye on melko mieto ja lievästi hapan. Sopii pakastukseen ja erityisesti hillon valmistukseen.

Elianny lajiketta tuoretorilla on pieni ala koekasvatuksessa, aikaisuus luokka on hyvin lähellä honeoye lajikkeen aikaisuutta.marjat ovat sydämen muotoisia, kiinteitä, kiiltäviä. Marjoissa on hyvä maku ja aromi. Marjojen säilyvyys on hyvä.

POLKAn satokausi ajoittuu mansikan pääsatokaudelle. TuoreTorin mansikkamaiden pinta-alasta yli puolella viljellään Polka lajiketta. Tämä hollantilainen lajike on vuodelta 1987 ja on Suomen viljellyin lajike tällä hetkellä. Polkaa suositellaan itsepoimintaan ammattiviljelmillä; kasvustosta selvästi erottuvat marjat on helppo poimia, ja kukkavarteen kehittyy samanaikaisesti monia kypsiä marjoja. 

MALWINA on myöhäislajike uutuus joka tuottaa satoa heinä-elokuun vaihteeseen eli se on ihan oikeasti myöhäinen lajike. Lajike tuli ensi kertaa Suomessa viljelyyn kesällä 2011. Malwinan maku muistuttaa monien kuluttajien mielestä vanhanajan mansikan makua. Maku on parhaimmillaan kun marjat poimitaan kypsänä mutta myös hiukan vaaleina poimittaessa maku on hyvä.